Antsan blogi Kuhan hunteerasin

Poroa pöytään!

Poro - puolikesy tunturipeura, jota laidunnetaan etenkin tuntureilla ja metsälapin alueella. Sitä tykätään valokuvata, se on kaunis, se on selviytyjä, sen liha on hyvää ja esim sen taljaa voidaan käyttää moniin tarkoituksiin (lämmin, kestävä, hyvin vähän allergeeneja jne).

Noh, poro tarvii tilaa (kesä-/talvilaitumet), tarvii ravintoa, liikkuu paljon, yllättää autoilijan tienpäällä ja saattaa säikäyttää ihmisen metsässä etenkin syksyisin. Tarvii siis tilaa.

Poronhoitoa harjoitetaan poronhoitoalueella jonka suurimmassa osassa se onkin äärimmäisen tärkeä elinkeino. Se on monintavoin arvokas ja ennenkaikkea kulttuurillisesti korvaamaton elinkeino. Sen harjoittaminen ei ole kullan kaivamista vaan puhdasta työtä. (vrt maatilat)

 

Tässä meillä on luonnollinen asetelma, vai onko? Mielestäni on, mutta jossain päin ahdistaa.

 

Moni Pohjois-Suomen kunta elää matkailusta - matkailu myös vaatii oman tilansa ja sen toiminnot ulottuvat laajalle. Entäs Lapin mineraalirikkaat maaperät? Niitä tutkitaan ja sieltä mahdollisesti löydetään jotain mitä pitäisi saada nostettua maanpinnalle ja niin edelleen muutettua rahaksi. Kaivoksia alkaa nousemaan kuin sieniä sateella. Ulkomaisia kaivoksia, raha ei jää tietenkään Suomeen vaan valuu muualle. Emme työllisty niiden myötä, vaan annamme raiskata maaperämme ja jättää jäljelle raunioita, kuollutta maata. Kaivoslakimme sallii tämäntyyppisen menettelyn - tulkaa vaan, kyllä täällä saa kaivaa ja louhia.

Nyt kun palataan poronhoitoon, niin kuinka loistavana voimme nähdä sen tulevaisuuden. Itse en näe sitä läheskään loistavana pelkästään jo noiden mainittujen realiteettien vuoksi. Tähän toki voidaan nostaa vielä maamme petopolitiikka tuomaan oman mausteensa - karhut, sudet, ilvekset ja ahmat poronhoitoalueella.

Ei ole helppoa porolla, mutta ei ole helppoa meilläkään jotka tykkäämme syödä sitä terveellistä ja maistuvaa lihaa. Teurasmäärät putoaa ja kohta voikin olla vaikeaa saada sitä herkkua siihen lautaselle. Se ei tietenkään liikauta asioita mihinkään, mutta saattaahan se herkku loppua niiden päättäjäherrojenkin lautasilta! Mitäs sitte? No sitte ongelma havaitaan ja todetaan oikeaksi. Aletaan miettiä että mitä olisi pitänyt tehdä toisin, mutta katohan kummaa kun alkaa olla myöhäistä itkeä kun huonot on jo housussa.

 

Siinä oli sen poron tarina. Saattoi kuulostaa scifiltä, mutta ei tuo tosiaankaan mahdotonta ole. Poronhoitajien huoli huomisesta ei takuulla ole aiheeton, eikä tulevaisuus varmaankaan häikäise silmiä. Näistä tosiseikoista huolimatta tuota elinkeinoa katsotaan paljon kieroon ja halveksien, ikäänkuin sen nimissä muututtaisiin Roope ankaksi tms. Miksi sitten siihen hommaan ei ole kamalaa tunkua.. Niinpä.

 

Oli niin tai näin - se liha (ym porotuotteet) voivat oikeasti loppua, ja varoituksen sanana teille arvon herrat ja rouvat siellä Arkadianmäellä: mitä jos se itänaapurista tuotu liha ei maistukaan yhtä hyvältä.. Saatteko positiivisia lukuja papereihinne kun porot on väistyneet kaiken muun rahakkaamman tieltä.. Minne tulette lomalle kun huvilan paikalla onkin vain iso monttu..

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Tehokasvatetun teuraseläimen lihassa on paha karma, mutta poro on puolivilli eläin, joten sen syönti on suositeltavaa. Poronkäristys on parasta lihaherkkua. Poromiehet tietysti nauraa ja sanoo, että en ole päässyt maistamaan kunnon sisäfilettä. Kyllä olen, mutta siitä huolimatta suosin käristystä.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Unohdit tässä tärkeimmän, eli sen, että saamelaiset ovat alkuperäiskansa ja alkuperäiskansan elinkeinoja ja elämäntapaa tulee erityisesti suojella. Isonkin kaivoksen luvat voidaan evätä sillä perustella, että hyödyt menisivät valtaveästön edustajilla ja kärsijinä olisivat alkuperäiskansan edustajat.

Käyttäjän AnttiSalmi kuva
Antti Salmi

Noinko pääsi käymään, katohan mokomaa. Mikä oli viestisi?

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Siitä ei ole mitään hyötyä tavalliselle kansalaiselle, jos globaali kaivosyhtiö louhii Lapissa, mutta poronlihan tuotannosta saattaa olla, jos tykkää sitä syödä.

Käyttäjän AnttiSalmi kuva
Antti Salmi

Kyllä, ja koko poro on hyödynnettävissä erilaisten tuotteiden valmistukseen. (Sarvituotteet, luutuotteet, taljasta vaatteita jne..) Lihalla on toki se suurin rooli.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

No miksi ei ole lampaanhoitoalueita joissa lampaat saisivat käyskennellä vapaasti? Tai lehmänhoitoalueita?

Jos joku älyää tuoda karibuja Suomeen on meillä karibunhoitoaluetkin jo varattu poron hoidolle.

Kyllä poro saa olla, mutta ei se ole maata kaatava juttu, jos poroja ei joskus enää olisikaan, onhan meillä niin moni ammattikin kuollut ja sitten tulee uusi ja ehompi tilalle.

Käyttäjän AnttiSalmi kuva
Antti Salmi

Hauskoja kysymyksiä ja hauska näkemys Ari. Tuosta viimeisestä sen verran että poronhoidon loppumisen seuraukset olisivat laajat. Ehkä se loppuukin ja tällä hetkellä näkymät on aika heikot.

Suhtaudut Ari negatiivisesti poronhoitoon. Mikä siinä on pahinta, kenelle, miten ja miksi? Jos ohjat olisi sinulla, mitä asioita muuttaisit ja miten?

Toimituksen poiminnat